Coreea de Nord a aniversat marți 85 de ani de la înființarea armatei sale printr-un exercițiu de tiruri convenționale, potrivit presei sud-coreene, pe fondul unor zvonuri care anunțau un posibil test nuclear sau un tir cu rachetă, relatează AFP.

În paralel, Seulul a anunțat exerciții cu un portavion american așteptat să sosească în regiune.

Existau zvonuri cu privire la faptul că Phenianul ar putea efectua un al șaselea test nuclear sau un tir cu rachetă cu ocazia acestei aniversări.

Marți la amiază (ora locală), niciun eveniment de acest tip nu fusese detectat: „Nicio evoluție neobișnuită nu a fost detectată”, a comunicat Ministerul Apărării sud-coreean.

Potrivit agenției de presă sud-coreene Yonhap, care citează o sursă guvernamentală sub rezerva anonimatului, Coreea de Nord a marcat evenimentul „cu cel mai mare exercițiu al său de tiruri” de artilerie în orașul portuar Wonsan, în estul țării.

Phenianul, care intenționează să construiască o rachetă capabilă să transporte focos nuclear pe continentul american, a efectuat două teste cu rachete de la începutul lunii. Tensiunile s-au intensificat în ultimul timp în regiune, pe fondul schimbului de declarații belicoase între Phenian și Washington.

Declarațiile Phenianului devin totuși mai incendiare primăvara în perioada exercițiilor comune anuale ale forțelor americane și sud-coreene, pe care Coreea Nord le percepe ca pe o repetiție generală a invadării teritoriului său, comentează AFP.

Ziarul Rodong Sinmun, organul de presă al partidului unic aflat la putere în Coreea de Nord, a avertizat marți împotriva consecințelor funeste ale unei eventuale lovituri preventive din partea SUA. Aceasta ar provoca o „pedepsire dintre cele mai brutale pe cer, pe pământ ca și în mare, venind din profunzimile apei fără avertisment prealabil”, scria publicația.

Președintele american Donald Trump și numeroși responsabili americani au avertizat Coreea de Nord că toate opțiunile „sunt pe masă” din cauza programelor nord-coreene nucleare și balistice, inclusiv opțiunea militară.

Trump a estimat luni că Consiliul de Securitate al ONU trebuie „să fie pregătit” să impună noi sancțiuni Phenianului. ONU a impus deja șase serii de sancțiuni Coreii de Nord.

Washingtonul a trimis portavionul nuclear Carl Vinson și escorta sa în zona peninsulei coreene, unde el ar urma să sosească înainte de sfârșitul săptămânii după o oarecare confuzie asupra poziției sale exacte. Președintele american sugerase atunci că acesta ar trebui să se îndrepte spre Peninsula Coreea, în timp ce el fusese de fapt trimis în Australia.

Nava americană va participa la exerciții comune cu forțele sud-coreene care „vor demonstra hotărârea fermă a Seulului și a Washingtonului de a pedepsi provocările nord-coreene”, potrivit marinei sud-coreene. Acestea vor avea loc în Marea Japoniei. Pe de altă parte, cei doi aliați vor începe totodată marți exerciții navale comune în Marea Chinei de Est.

AGERPRES/(AS — autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu)