Tusványos este considerat ca fiind unul din cele mai mari evenimente de gen din bazinul Carpatic și are ca rol colaborarea între minoaritatea maghiară autohtonă şi de peste graniţe. În afara temelor de ordin cotidian, cultural şi politic, evenimentul oferă oportunităţi de divertisment şi relaxare.

Locaţia originală a fost Băile Bálványos, dar între timp popularitatea evenimentul a crescut, astfel mutându-se la locaţia actuală din Băile Tuşnad.

Prima ediţie a fost organiztă în anul 1990, după revoluţie, la propunerea unor politicieni maghiari din Ardeal. Aici politicienii au avut oportunitatea de a forma teorii despre direcţia politicii Ungariei, soarta maghiarilor de peste hotare şi a Europei Centrale, despre posibilităţile şi mijloacele cu care se poate influenţa direcţia pozitivă a acestora.

Popularitatea evenimentului a crescut în timp, şi au fost invitaţi  politicieni de frunte atât maghiari cât şi români. În afara lui Orbán Viktor, care în fiecare an a ţinut o prezentare, au fost invitaţi şi Mádl Ferenc, Martonyi János, Tőkés László, Markó Béla, Semjén Zsolt, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu.

Anul acesta Tusványos a fost organizat de către Fundaţia Pro-Minoritate, şi de Consiliul Tineretului Maghiar din România între 18-22 iulie, unde au avut loc evenimente culturale, sportive, populare şi audiovizuale, care s-au desfăşurat în incinta a 28 de corturi tematice.

Ca şi în anii precedenţi publicul a avut ocazia de a asista la prezentaţiile invitaţilor din viaţa cotidiană,politică, economică şi culturală în cele 28 de corturi tematice.

Ca noutate anul, acesta programul cortului Kriza János a fost extins, publicul având ocazia de a participa în timpul zilei la prezentările facultăţii de vară, iar noaptea, rolul principal a fost preluat de muzica populară.

Anul acesta a fost lansat pentru prima oară „sportudvar”, adică curtea sporturilor, unde participanţii au avut ocazia de a urmării evenimentele de la Campionatul Mondial de Nataţie, şi de la Campionatul Mondial de Scrimă.

În cele cinc zile ale festivalului au concertat interpreţii Anna and the Barbies, Balkan Fanatik, Hooligans, Kowalski meg a Vega, Magashegyi Underground, Magna Cum Laude, Margaret Island, Nagy Feró şi Beatrice, Skorpió, şi Szabó Balázs és Bandája și mulți alții.

Coordonatul politic al festivalului a declarat că anul acesta mulţi politicieni maghiari şi români, deasemenea reprezentanţii administraţiilor locale majoritar maghiare vor fi prezenţi şi împreună vor dezbate probleme cotidiane, problema folosirii simbolurilor şi a limbii materne a minorităţilor, precum şi situaţia şcolilor maghiare.

Cel mai important moment al festivalului a fost discursul premierului maghiar Orbán Viktor. Németh Zsolt, conducătorul fracţiuni FIDESZ l-a salutat pe Orbán Viktor, Tőkés László, pe participanţii evenimentului, edilii din Ungaria, Ardeal şi Ţinutul Secuiesc, delegaţia politică Poloneză, precum şi l-a felicitat pe Diószegi László, patronul echipei Sepsi-OSK, pentru promovarea în liga A.

Ca în fiecare an, şi anul acesta evenimentul a avut ca moto: „Punctul forte„. Discursul a urmat mottoul evenimentului. Conform lui Orbán Viktor alegerile din Ungaria, din 2018 vor avea un rol deosebit de important în actualul context european. Premierul a încurajat publicul la vot, şi a încheiat discursul cu ideea că „acum 27 de ani am crezut că Europa este viitorul nostru, iar acum este evident că noi suntem viitorul Europei”.

Material elaborat de Szende Rozinka.

Surse: http://www.origo.hu/itthon/20170720-orban-viktor-szabadegyetem-tusvanyos-julius-22.html

http://www.tusvanyos.ro/program/

http://www.tusvanyos.ro/tiz-eve-tusvanyos-szervezo-a-mit/

http://www.tusvanyos.ro/tusvanyos-biztos-pont-biztos-programokkal/

http://www.tusvanyos.ro/ma-mar-mi-vagyunk-europa-jovoje/